De Britse premier Theresa May vraagt de Europese Unie om uitstel voor de Brexit tot uiterlijk 30 juni. Ook treft Londen voorbereidingen om deel te nemen aan de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar, zo staat in een brief die May stuurde aan EU-president Donald Tusk.

Het uitstel moet het Verenigd Koninkrijk in staat stellen een uitweg te vinden uit de impasse rond de Brexit. Het Britse Lagerhuis heeft de Brexitdeal van May tot dusver drie keer afgewezen.

De premier overlegt nu met oppositieleider Jeremy Corbyn om te kijken of ze samen met een plan kunnen komen dat wel kan rekenen op de steun van een parlementaire meerderheid. Die gesprekken verlopen echter moeizaam.

May schrijft aan voorzitter Tusk van de Europese Raad van regeringsleiders dat ze de optie wil openhouden om de Brexit eerder dan 30 juni te laten plaatsvinden. Ze hoopt dat het Britse vertrek uit de EU al voor 23 mei kan plaatsvinden, zodat het Verenigd Koninkrijk niet hoeft deel te nemen aan de Europese parlementsverkiezingen.

De EU is niet verplicht om uitstel te verlenen. Alle lidstaten moeten instemmen met het aanpassen van de Brexitdeadline, die nu op 12 april staat.

Langer uitstel Brexit

Volgens bronnen die de BBC sprak wil Tusk liefst voor twaalf maanden uitstel verlenen voor de Brexit. Maar het is zeer de vraag of daar consensus over valt te bereiken tussen de EU-landen. Eerder deze week stelde vooral de Franse president Emmanuel Macron zich hard op.

Macron wil vooralsnog vasthouden aan de harde deadline van 12 april. Voordien moeten de Britten met een concreet plan komen voor de Brexit dat op een meerderheid in het Lagerhuis kan rekenen. Anders is het wat betreft de Franse president een no deal-Brexit op 12 april.

Tot nog toe heeft geen enkel Brexit-voorstel een meerderheid gehaald in het Britse parlement. De EU-leiders komen op woensdag 10 april bijeen om een knoop door te hakken over de Brexit.

Britse obstructie

De prominente Brexiteer Jacob Rees-Mogg riep de Britse regering op om bij een lang uitstel van de brexit in EU-verband "zo moeilijk mogelijk" te doen.

Rees-Mogg opperde op Twitter een Brits veto over elke verhoging van het EU-budget, het tegenhouden van een Europees leger en het blokkeren van de plannen van de Franse president Macron voor meer Europese integratie.

"Deze mijnheer is niet onze gesprekspartner’’, reageerde een woordvoerder van de Europese Commissie desgevraagd. Premier Theresa May staat volgens hem wel garant voor "oprechte samenwerking’’.

De zegsman voegde eraan toe dat een besluit over het door May gevraagde uitstel tot 30 juni alleen kan worden genomen door de regeringsleiders van de overige 27 lidstaten, die woensdag bijeenkomen in Brussel. Hij wilde daar niet over speculeren.

Guy Verhofstadt, de Brexitcoördinator van het Europees Parlement, gaf Rees-Mogg mee "voorzichtig te zijn met wat hij wenst''.

LEES OOK: De 17 meest opvallende en bizarre momenten uit het Brexit-drama